Latest News

Poseta Jana Gela Podgorici

   

Nova publikacija PALGO centra

Socijalno stanovanje u Srbiji

Beograd, decembar 2016.

Alternativni modeli socijalnog stanovanja predstavljaju važnu podršku ustaljenim i dominantnim modelima, a mogu i da doprinesu održivosti rešenja, posebno za kategorije stanovništva koje su najranjivije i za koje tradicionalni modeli socijalnog stanovanja često ne predstavljaju adekvatno, održivo rešenje. Razvoj alternativnih modela socijalnog stanovanja podrazumeva uspostavljanje novog pristupa socijalnom stanovanju uzrazmatranje mogućnosti uvođenja inovacija u planiranje i projektovanje u cilju povećanja stambene provizije i bržeg rešavanja problema stambene oskudice za najugroženije korisnike. U publikaciji su predstavljene sprovedene analize dosadašnje prakse u Srbiji, kao i primeri međunarodne dobre prakse realizovanih alternativnih modela socijalnog stanovanja, sa ciljem uočavanja mogućnosti za unapređenje i povećanje raznovrsnosti stambene provizije i podrške u odnosu na različite kategorije korisnikaU izdanju PALGO centra objavljena je knjiga „Socijalno stanovanje u Srbiji – Alternativni modeli dostupni najugroženijim porodicama i diskriminisanim ženama“ autorki Dr Zlata Vuksanović-Macura i Dr Vesna Mila Čolić Damjanović.

   

Nagrađen projekat socijalnog stanovanja

izrađen u okviru IPA projekta Grada Beograda, GO Zvezdare i PALGO centra

Beograd, 6–16. decembar 2017.

U okviru Pete međunarodne konferencije i izložbe u Galeriji nauke i tehnike SANU, pod nazivom „O ARHITEKTURI 2017” (ON ARCHITECTURE 2017), u organizaciji Asocijacije za razvoj održive urbane zajednice – STRAND, međunarodni žiri u sastavu: Mitesh Dixit (SAD), Cristian Suau (UK), Elif Ayiter (Turska), Nora Lefa (Grčka), Stanko Gaković (SAD), Anastasios Tellios (Grčka) i Wilfried van Winden (Holandija), dodelio je Priznanje – posebnu pohvalu u kategoriji Architecture and Interior Design projektu „SELF-EXPANDABLE SOCIAL HOUSING“.

Autori nagrađenog projekta su Vesna Mila Čolić Damjanović i Miloš Komlenić, sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su projekat razvili u okviru IPA projekta “Making a Sustainable Neighbourhood for Roma in Belgrade” (IPA 2013, Durable housing solutions and physical infrastructure improvements in Roma settlements) čiji su podnosioci bili Grad Beograd, GO Zvezdara i PALGO centar.

   

Pravo na grad za sve

Skoplje, 6-7. decembar 2017.

U Skoplju je 6-7. decembra održana regionalna konferencija UN-HABITAT-a i UN Women pod nazivom Pravo na grad za sve (Right 2 City 4 All), čiji je fokus bio na bezbednosti žena u javnom prostoru. O iskustvima gradova na Kosovu, u Makedoniji, Italiji, Francuskoj, Indiji i Srbiji govorili su eksperti iz javnog i civilnog sektora iz ovih zemalja. O temi oblikovanja javnih prostora u Beogradu, u kontekstu bezbednosti u gradovima, govorio je izvršni direktor PALGO centra Dušan Damjanović.

   

Page 1 of 9

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End >>